Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1 000 miles: Touha sáhnout si na dno, ale také velký risk

Když jsem se dozvěděl, že se můj kamarád Jirka Cenek chystá vydat na dobrodružný a tak trochu šílený závod 1 000 miles, záviděl jsem mu. Podobný zážitek, kdy téměř dva týdny jedete každý den vstříc novým zážitkům, ale také totálnímu vyčerpání, je výzvou, ovšem také velkým závazkem, kterému musíte obětovat měsíce každodenních příprav.

Lákalo by mě podobný závod zdolat, ale v mém věku také vím, kolik času by mi příprava zabrala. A nezáleží na tom, že jsem stále aktivním sportovcem, 1 000 miles totiž vyžaduje naprostou psychickou i fyzickou připravenost, třeba i rok tréninku.

Jirka závodu věnoval maximum volného času, ale vzhledem k tomu, že chodil i do práce, byly jeho poslední měsíce neskutečně hektické. Dokážu si živě představit, jak přijel v pátek z práce, nasedl na kolo a vydal se vstříc přírodě, aby alespoň částečně okusil to, co ho čeká na trase vedoucí z východního Slovenska až do nejzápadnějšího koutu Česka.

Jirka bohužel do tohoto cíle nedojel, závod ukončil ve dvou třetinách, na metě 1 200 kilometrů. Nezradila ho fyzička, ale koleno. Právě při podobném závodě vyplují napovrch problémy, o kterých jste vůbec neměli zdání.

Účastníci 1 000 miles ujedou denně 150 i více kilometrů v těžkém terénu a místo toho, aby se pořádně prospali a další den odpočívali, spí pod širým nebem právě tam, kam zrovna dojedou, a po pár hodinách spánku, někdy i třech čtyřech, vyrazí na další podobně náročný úsek. Toto opakují deset dní za sebou. Na jednu stranu je to naprosté bláznovství a dosažení fyzického i psychického dna, na druhou stranu lákadlo, které tito lidé vyhledávají.

Ti všichni, kteří se do závodu pouští, mají jednu výraznou nevýhodu, nikdy neví, jak na podobnou zátěž zareaguje jejich tělo. Mohou trénovat denně, ale až teprve na trase, kdy už není cesty zpět, zjistí, jak je jejich tělo na podobnou zátěž připraveno, kolik hodin spánku potřebuje.

Absence rehabilitace a odpočinku způsobuje zranění, která se dříve vůbec nehlásila. Doplňování energie jídlem a pitím není jednoduché, závodníci mají k dispozici jen to, co se jim vejde na kolo. Zkuste si denně ujet 300 kilometrů na silnici a toto opakovat dva týdny v kuse, pak okusíte přibližně zátěž, kterou závodníci absolvují. K tomu ovšem přičtěte spánek pod širým nebem a málo jídla a pití. To je 1 000 miles, pro dobrodruhy výzva, pro ostatní šílenství.

Jirkovi jsem psal povzbudivé sms zprávy a nebyl jsem rozhodně sám. Když ho ale začalo bolet koleno, radil jsem mu, ať dá přednost zdraví. To máme přece jen jedno. Už jen proto, že tři dny jel s velkými bolestmi a Krkonoše musel dokonce přejít pěšky. To byl úctyhodný výkon. Jirka podal úžasný výkon, klobouk dolů.

Autor: Michal Folkman | pondělí 22.7.2013 13:33 | karma článku: 9,33 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Michal Folkman

Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

7.3.2014 v 16:55 | Karma: 6,00 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Analýza došlapu prozradí, v čem běhat

Bolí vás po běhání chodidlo, klouby nebo jste unavení více, než byste čekali? I to může souviset se špatně zvolenými běžeckými botami. Postavení chodidel, držení těla, pohyb ramen, boků, kolen nebo kotníků, divili byste se, to všechno ovlivňuje běžecká obuv.

28.2.2014 v 10:33 | Karma: 11,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Dožeňte novoroční předsevzetí, aneb jak překonat vlastní výmluvy

Slíbili jste si, že začnete sportovat, vyrážet na aktivní výlety, ale stále jste se pořádně nezvedli ze židle? Znám to sám, kolikrát jsem se musel přemlouvat, abych začal dělat něco sám pro sebe. Za ta léta praxe mám pár vychytávek, díky kterým se zaručeně začnete hýbat i vy a přestanete se vymlouvat.

13.2.2014 v 16:00 | Karma: 5,99 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Počasí se zbláznilo? Nevadí, jaro se dá užít i v lednu

Děsí vás teplé počasí, absence sněhu na českých horách a teplý vánek místo lednových mrazů? Uznávám, že je to hodně neobvyklé, ale proč si tím lámat hlavu, pojďme toho raději využít a užívat si, dokud je „teplo“. Vždyť kdo by se nechtěl projet v polovině ledna na inline bruslích, zajezdit na kole nebo jít zaběhat jen ve větrovce? Tady je několik tipů, jakým sportům (a s jakým vybavením) se nyní můžete věnovat.

7.1.2014 v 9:30 | Karma: 6,53 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

27.12.2013 v 9:47 | Karma: 5,94 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik