Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bruslařská sezóna je tady aneb chrániče nejsou ostuda

Cyklostezky už nepatří jen vášnivým cyklistům, dávno se musí dělit o cesty lemující řeky, silnice a zalesněné parky s vášnivými bruslaři. Boom, který zaznamenalo inline bruslení v posledních letech, stále přidává na obrátkách. Na brusle se staví stále více nadšenců a přibývá také malých bruslařů a logicky rovněž nepříjemných úrazů.

A tak na začátek nutno zopakovat:: nestyďte se nosit chrániče. Skutečně to není ostuda. Litovat frajeřiny může být mnohdy pozdě. Pokud se navíc bavíme o kvalitních chráničích, musíte myslet především na ty nejmenší bruslaře. Ti se totiž často nezraní ani tak svou neopatrností, ale přehlídnutím od staršího bezohledně jedoucího bruslaře.

Helma je základ, to je bez debat. A nemusí jít vyloženě o helmu na brusle, často si lidé vypomáhají cyklistickou. Ta stačí. Stejně jako jsou vhodným doplňkem cyklistické rukavice. Důkladně při výběru dbejte na další chrániče, ty totiž musí na bruslích splňovat řadu vlastností. Měli by být především pohodlné, ale zároveň musí dostatečně chránit riziková místa: kolena, lokty, zápěstí či dlaně.

U dětí jsou nejnebezpečnější pády dozadu, a to především proto, že dospělí na to nejsou připraveni. Takový pád často končí naraženou kostrčí, poraněním hlavy či dokonce pohmožděnou páteří. I proto má přilba své opodstatnění.

Při chladnějším počasí se klidně dá použít lyžařská helma a pro větší bezpečnost páteřák, který využívají lidé na snowboardu. Pohyblivost je s ním sice složitější, ale riziko poranění páteře rozhodně menší. Na bruslích však neriskujeme tolik jako na sněhu, nedosahujeme ani takové rychlosti, takže páteřák není příliš vyhledávanou ani doporučovanou ochranou.

Pokud chcete na brusle prvně postavit své děti, je potřeba znát pár základních věcí. Dobrou zprávou pro vás mohou být brusle s nastavitelnou délkou. Díky nim ušetříte při nákupu prvních bruslích tisíce korun. Místo každoroční obměny modelů, si vystačíte s jedním a jen snadným posouváním velikosti. Jedny brusle obsáhnou až tři velikostní čísla.

Pro začátek dětem pořiďte kolečka o malém průměru, protože s nimi budou mít níže těžiště a při výuce dosáhnou větší stability. Brzdy jsou na bruslích standardní a to jak pro dětské tak dospělé bruslaře. Pro první jízdy dopřejte dětem maximální oporu. Například u nás v rodině se jezdilo za ruce. Optimální je, když rodič jede pozadu a dítě má proti sobě.

Možností je také jet za dítětem a nedržet ho. To můžete zkusit například při třetí, čtvrté jízdě. Pro dítě, stejně jako pro jakéhokoliv začátečníka, je nejnáročnější odraz, tedy přenesení váhy z jedné nohy na druhou. Právě při těchto prvních tempech musíte být nejvíce na pozoru.

Vhodnou podporou je pro dítě kočárek, který může tlačit a zároveň se o něj opírat. Určitě by první jízda neměla být hned v plném provozu mezi bruslaři. Naopak si najděte malý plácek, kde budete mít klid.

Stejně jako o kolo, i o brusle se musíme pravidelně starat. Nejpodstatnější je výměna koleček. Nejvíce se opotřebovávají především přední. Nemusíte kvůli nim kupovat hned nová, stačí měnit jejich pozice mezi sebou. Brusle jsou v dnešní době sami o sobě kvalitním produktem, který vydrží i několik let. Dokonce i dříve velmi poruchová ložiska fungují bez problémů až pět výměn koleček. Musíte se o ně však dobře starat a především se vyhnout styku s vodou.

Pět nejdůležitějších rad před bruslařskou sezonou:

  1. Vždy noste helmu a dostatek kvalitních chráničů na lokty, kolena, zápěstí či dlaně.
  2. Buďte připraveni, že děti nejčastěji padají dozadu. Tak jim hrozí největší nebezpečí.
  3. Optimální je, když rodič jede pozadu, dítě jede proti němu a drží se.
  4. Vyměňujte pravidelně kolečka, ta přední se totiž rychle opotřebovávají.
  5. Ložiskům vadí nejvíce voda, chraňte před ní své brusle.
Autor: Michal Folkman | pátek 28.6.2013 15:25 | karma článku: 7,50 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Michal Folkman

Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

7.3.2014 v 16:55 | Karma: 6,00 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Analýza došlapu prozradí, v čem běhat

Bolí vás po běhání chodidlo, klouby nebo jste unavení více, než byste čekali? I to může souviset se špatně zvolenými běžeckými botami. Postavení chodidel, držení těla, pohyb ramen, boků, kolen nebo kotníků, divili byste se, to všechno ovlivňuje běžecká obuv.

28.2.2014 v 10:33 | Karma: 11,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Dožeňte novoroční předsevzetí, aneb jak překonat vlastní výmluvy

Slíbili jste si, že začnete sportovat, vyrážet na aktivní výlety, ale stále jste se pořádně nezvedli ze židle? Znám to sám, kolikrát jsem se musel přemlouvat, abych začal dělat něco sám pro sebe. Za ta léta praxe mám pár vychytávek, díky kterým se zaručeně začnete hýbat i vy a přestanete se vymlouvat.

13.2.2014 v 16:00 | Karma: 5,99 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Počasí se zbláznilo? Nevadí, jaro se dá užít i v lednu

Děsí vás teplé počasí, absence sněhu na českých horách a teplý vánek místo lednových mrazů? Uznávám, že je to hodně neobvyklé, ale proč si tím lámat hlavu, pojďme toho raději využít a užívat si, dokud je „teplo“. Vždyť kdo by se nechtěl projet v polovině ledna na inline bruslích, zajezdit na kole nebo jít zaběhat jen ve větrovce? Tady je několik tipů, jakým sportům (a s jakým vybavením) se nyní můžete věnovat.

7.1.2014 v 9:30 | Karma: 6,53 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

27.12.2013 v 9:47 | Karma: 5,94 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik